Kidsproof soep recepten
Met soepen kun je al beginnen zodra je jouw kind vaste voeding aanbiedt. Schenk de soep (goed gepureerd, afgekoeld en verdund met water) in een tuitbeker of een beker met een rietje. Geef jonge kinderen het liefst een zoutloze soep (let op de bouillon die je gebruikt).
Simpel, lekker en gezond
Soep is een makkelijke manier voor je kind (en voor jou!) om lekker veel groenten te eten. Ga eens experimenteren met ingrediënten en recepten. Heb je een paar favorieten ontdekt? Vries een voorraadje in. Zo zet je ook op drukke dagen makkelijk en snel een gezonde maaltijd op tafel.
Zelf croutons maken
Maak zelf leuke croutons. Steek figuren uit brood of bladerdeeg en smeer het licht in met olijfolie (gebruik een kwastje), breng op smaak met kruiden. Verwarm ong. 20 min. in de oven op 160 graden. De restjes (na het uitsteken) bak je natuurlijk ook lekker mee. Doe de croutons in de soep of serveer ze erbij om lekker te dippen.
Teken in je soep
Vul een plastic zakje met griekse yoghurt of een volle room en knip van de hoek een klein puntje af. Je kunt nu leuke figuren tekenen in de soep.
Grappige vermicelli
Pasta is er in veel leuke figuren en doet het ook prima als vermicelli in de soep. Een groene (dino-)soep waar je allemaal dinosaurussen uitvist kan maar zo de lievelingsmaaltijd worden van jouw kind. Of maak jij een soep met wilde dieren of met het hele ABC erin?
Versierende toppings
Met toppings kun je de soep versieren. Kies een garnering die past bij de smaak van de soep. Kies uit verschillende verse of gedroogde kruiden, fijngehakte nootjes, geraspte kaas, croutons, toefjes room, etc. En… probeer bijvoorbeeld eens een gezichtje met amandeloogjes, peterseliehaar en een bieslookmondje, succes gegarandeerd!
Benodigdheden:
– Staafmixer of blender
Bloemkool soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 1 bloemkool
– 1 liter bouillon
Bereiding:
– Snijd de bloemkool in roosjes.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de bloemkool kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de bloemkool gaar is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: geitenkaas(-figuurtjes) en paprikapoeder.
Champignon soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 250 gr. (kastanje)champignons
– 500 ml. bouillon
– 100 ml. slagroom
Bereiding:
– Snijd de champignons.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de champignons kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de champignons gaar zijn.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
– Roer de room door de soep.
Topping: krulpeterselie
Courgette-pastinaak soep
Ingrediënten:
– 2 courgettes
– 2 pastinaken
– 1 liter bouillon
Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Breng de bouillon aan de kook.
– Voeg de groenten toe aan de bouillon.
– Kook de groenten gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: fijngehakte walnoten
Courgette-prei soep
Ingrediënten:
– 2 courgettes
– 1 prei
– 1 liter bouillon
Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Breng de bouillon aan de kook.
– Voeg de groenten toe aan de bouillon.
– Kook de groenten gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: verse of gedroogde bieslook of dille
Courgette-venkel soep
Ingrediënten:
– 2 courgettes
– 1 venkel
– 1 el. anijszaad
– 1 liter bouillon
Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Breng de bouillon aan de kook.
– Voeg de groenten en het anijszaad toe aan de bouillon.
– Kook de groenten gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: amandelschaafsel
Knolselderij-champignon soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 1 knolselderij
– 250 gr. kastanjechampignons
– 1 liter bouillon
Bereiding:
– Schil en snijd de knolselderij en snijd de champignons.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de groenten kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de groenten gaar zijn.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: gepofte pompoenpitten (bak de pompoenpitten in een pan zonder olie tot ze gaan poffen)
Paprika-abrikozen soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 3 paprika’s
– 75 gr. gedroogde abrikozen
– 500 ml. bouillon
Bereiding:
– Snijd de paprika en halveer de abrikozen.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de paprika en abrikozen kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de paprika gaar is en de abrikozen zacht zijn.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: toefje volle room
Pastinaak-peer soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 tl. kerriepoeder
– 1 el. kokosolie
– 2 pastinaken
– 1 peer
– 500 ml. bouillon
Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Fruit de ui met de kerriepoeder in de kokosolie.
– Bak de pastinaak en de peer kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de pastinaak gaar is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: geroosterde pijnboompitten (rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie)
Pompoen soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 400 gr. pompoen
– 500 ml. bouillon
Bereiding:
– Snijd de pompoen (of koop pompoenblokjes).
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de pompoen kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de pompoen zacht is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: hennepzaad
Prei soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 tl. kerriepoeder
– 1 el. kokosolie
– 1 prei
– 500 ml. bouillon
Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Fruit de ui met de kerriepoeder in de kokosolie.
– Bak de prei 1 minuut mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook de prei gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Tomaten soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 5 grote (vlees)tomaten (of 500 ml. gezeefde tomaten)
– 15 gr. verse basilicum
– 200 ml. bouillon
Bereiding:
– Snijd de tomaten.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de tomaten kort mee.
– Voeg de bouillon en de basilicum toe.
– Kook tot de tomaat zacht is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Wortel-linzen soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 tl. komijn
– 1 el. kokosolie
– 400 gr. wortels
– 150 gr. rode linzen
– 1 liter bouillon
Bereiding:
– Schil en snijd de wortels.
– Fruit de ui met de komijn in de kokosolie.
– Bak de wortel kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Spoel de linzen goed schoon en voeg toe aan de soep.
– Kook tot de linzen gaar zijn (houd de kooktijd op de verpakking aan).
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Topping: toefje griekse yoghurt