Kidsproof soep recepten

Kidsproof soep recepten

Met soepen kun je al beginnen zodra je jouw kind vaste voeding aanbiedt. Schenk de soep (goed gepureerd, afgekoeld en verdund met water) in een tuitbeker of een beker met een rietje. Geef jonge kinderen het liefst een zoutloze soep (let op de bouillon die je gebruikt).

Simpel, lekker en gezond

Soep is een makkelijke manier voor je kind (en voor jou!) om lekker veel groenten te eten. Ga eens experimenteren met ingrediënten en recepten. Heb je een paar favorieten ontdekt? Vries een voorraadje in. Zo zet je ook op drukke dagen makkelijk en snel een gezonde maaltijd op tafel.

Zelf croutons maken

Maak zelf leuke croutons. Steek figuren uit brood of (spelt-)bladerdeeg en smeer het licht in met olijfolie (gebruik een kwastje), breng op smaak met kruiden. Verwarm ong. 20 min. in de oven op 160 graden. De restjes (na het uitsteken) bak je natuurlijk ook lekker mee. Doe de croutons in de soep of serveer ze erbij om lekker te dippen.

Teken in je soep

Vul een Bento Stift met griekse yoghurt of een volle room en teken leuke figuren in je soep.

Grappige vermicelli

Dinosaurus pasta

Pasta is in veel leuke figuren te koop en doet het ook prima als vermicelli in de soep. Een groene (dino-)soep waar je allemaal dinosaurussen uitvist kan maar zo de lievelingsmaaltijd worden van jouw kind. Of maak jij een magische soep met Disney figuren? Kijk in de supermarkt eens wat je zoal tegenkomt en verras jouw kind.

Versierende toppings

Met toppings kun je de soep versieren. Kies een garnering die past bij de smaak van de soep. Kies uit verschillende verse of gedroogde kruiden, fijngehakte nootjes, geraspte kaas, croutons, toefjes room, etc. En… probeer bijvoorbeeld eens een gezichtje met amandeloogjes, peterseliehaar en een bieslookmondje, succes gegarandeerd!

Gistvrije bouillon

Het Blauwe Huis Bouillonpoeder, zonder gist en zoutWij maken onze soepen met gistvrije bouillon. Bouillons bevatten meestal veel additieven zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen. Zonde, want als je denkt een gezonde soep te maken wil je daar natuurlijk liever geen ongezonde ingrediënten aan toevoegen. Kies in ieder geval voor een bouillon zonder (riet)suiker, je hebt echt geen suiker nodig in je soep! Let daarnaast op het gistextract, het wordt ook wel mononatriumglutamaat of monosodiumglutamaat genoemd (vergelijkbaar met E621 en MSG). Gistextract is een synthetische smaakversterker, het geeft een zoutachtige vleessmaak aan voedsel. Het zorgt voor een sterkere smaakbeleving van de andere smaken in het voedsel. Maar het versterkt niet alleen de smaak, het verstoort ook je verzadigingsgevoel en het werkt bovendien in op je hormoonstelsel. Het is ongezond, dus gebruiken we het bij voorkeur niet bij het koken. Gistvrije bouillon is minstens zo smaakvol en een gezond alternatief.

Benodigdheden:
– Staafmixer of blender

Bloemkool soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 1 bloemkool
– 1 liter groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de bloemkool in roosjes.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de bloemkool kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de bloemkool gaar is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: geitenkaas(-figuurtjes) en paprikapoeder.

Bloemkoolsoep
Bento tip: vorm leuke figuren van sushi-rijst en serveer ìn de soep!

Champignon soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 250 gr. (kastanje)champignons
– 500 ml. groentebouillon
– 100 ml. slagroom

Bereiding:
– Snijd de champignons.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de champignons kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de champignons gaar zijn.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.
– Roer de room door de soep.

Topping: krulpeterselie en wortelhartjes

Courgette-pastinaak soep
Ingrediënten:
– 2 courgettes
– 2 pastinaken
– 1 liter groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Breng de bouillon aan de kook.
– Voeg de groenten toe aan de bouillon.
– Kook de groenten gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: fijngehakte walnoten

Courgette-prei soep
Ingrediënten:
– 2 courgettes
– 1 prei
– 1 liter groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Breng de bouillon aan de kook.
– Voeg de groenten toe aan de bouillon.
– Kook de groenten gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: verse of gedroogde bieslook of dille

Courgette-venkel soep
Ingrediënten:
– 2 courgettes
– 1 venkel
– 1 el. anijszaad
– 1 liter groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Breng de bouillon aan de kook.
– Voeg de groenten en het anijszaad toe aan de bouillon.
– Kook de groenten gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: amandelschaafsel

Knolselderij-champignon soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 1 knolselderij
– 250 gr. kastanjechampignons
– 1 liter groentebouillon

Bereiding:
– Schil en snijd de knolselderij en snijd de champignons.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de groenten kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de groenten gaar zijn.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: gepofte pompoenpitten (bak de pompoenpitten in een pan zonder olie tot ze gaan poffen)

Paprika-abrikozen soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 3 paprika’s
– 75 gr. gedroogde abrikozen
– 500 ml. groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de paprika en halveer de abrikozen.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de paprika en abrikozen kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de paprika gaar is en de abrikozen zacht zijn.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: toefje volle room

Giraffen soep
Bento tip: teken in je soep met de bento stift!

Pastinaak-peer soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 tl. kerriepoeder
– 1 el. kokosolie
– 2 pastinaken
– 1 peer
– 500 ml. groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Fruit de ui met de kerriepoeder in de kokosolie.
– Bak de pastinaak en de peer kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de pastinaak gaar is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: geroosterde pijnboompitten (rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie)

Pompoen soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 400 gr. pompoen
– 500 ml. groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de pompoen (of koop pompoenblokjes).
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de pompoen kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook tot de pompoen zacht is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: hennepzaad

Soep pasen
Bento tip: serveer de soep eens in een broodje!

Prei soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 tl. kerriepoeder
– 1 el. kokosolie
– 1 prei
– 500 ml. groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de groenten.
– Fruit de ui met de kerriepoeder in de kokosolie.
– Bak de prei 1 minuut mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Kook de prei gaar.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Tomaten soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 el. kokosolie
– 5 grote (vlees)tomaten (of 500 ml. gezeefde tomaten)
– 15 gr. verse basilicum
– 200 ml. groentebouillon

Bereiding:
– Snijd de tomaten.
– Fruit de ui met de knoflook in de kokosolie.
– Bak de tomaten kort mee.
– Voeg de bouillon en de basilicum toe.
– Kook tot de tomaat zacht is.
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Tomatensoep kind
Bento tip: vouw servetten in leuke figuren!

 Wortel-linzen soep
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 tl. komijn
– 1 el. kokosolie
– 400 gr. wortels
– 150 gr. rode linzen
– 1 liter groentebouillon

Bereiding:
– Schil en snijd de wortels.
– Fruit de ui met de komijn in de kokosolie.
– Bak de wortel kort mee.
– Voeg de bouillon toe.
– Spoel de linzen goed schoon en voeg toe aan de soep.
– Kook tot de linzen gaar zijn (houd de kooktijd op de verpakking aan).
– Pureer de soep met een staafmixer of blender.

Topping: toefje griekse yoghurt


Heb jij ook een beproefd kidsproof soeprecept?

Laat je reactie achter, we vullen ons blog graag aan met nog meer lekkere, gezonde recepten.
———–

Gezonde kindervoeding

De Bentofabriek stimuleert ouders en kinderen om bewuster en gezonder te eten middels bento. Alle recepten worden geschreven vanuit de natuurvoeding, met pure en onbewerkte ingrediënten. Sabine van Workum is Natuurvoedingskundige, gespecialiseerd in kindervoeding. Heb je vragen over recepten of producten, stuur een mail naar: info@bentofabriek.nl. Of plaats een reactie op het blog.

Word lid van de groep ‘Bento ideeën – Yumbox Benelux’ en ontdek hoe jij jouw kind gezonde eetgewoonten leert met bento. Proeven wordt leuk en eten een feest! Stel hier al je vragen over kindervoeding- en dieet.

Als groepslid ontvang je direct korting op je bestelling. Bovendien ben je altijd als eerste op de hoogte van leuke recepten en nieuwe producten.

Facebook groep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *