Suikervrije herfst koekjes

Herfstkoekjes in vrolijke herfstkleuren

Het is herfstvakantie, het regent buiten en de kinderen willen actie. We hebben een hut gebouwd onder de eettafel en gedanst op de nieuwe Kinderen voor Kinderen. Nu is het tijd om koekjes te bakken!
Suikervrije herfstkoekjes

Dat suiker ongezond is weten we inmiddels allemaal. Kinderen kunnen prima zonder suiker, verleidt ze met mooie kleuren en leuke vormen en ze hebben niet eens door dat deze koekjes minder zoet zijn dan de supermarkt variant. Juist kleine kinderlijfjes hebben gezonde voedingsstoffen nodig en daar hoort suiker niet bij. Bak genoeg want deze lekkere, brosse koekjes worden snel opgepeuzeld!

Dit is een makkelijk basisrecept waar je zelf mee kunt variëren. Ik bak ze graag met kokosbloesemsuiker ter vervanging van suiker maar omdat de meningen verdeeld zijn over deze suikervervanger kun je ook kiezen voor stevia.

SteviaIngrediënten:
– 250 gram speltbloemvanille extract
– 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
– 50 gram kokosbloesemsuiker of 1 tl vloeibare stevia (gelijk aan 30 druppels), of zoet naar eigen smaak door meer toe te voegen.
– 1 ei
– 1 tl. vanille extract
– 1 tl. anijspoeder en/of 1 tl. koekkruiden (speculaaskruiden)
Natuurlijke kleurpoeders (voor het kleuren van het deeg)

Natuur brood en deeg uitstekersAccessoires:
Natuur brood en deeg uitstekers, voor de herfstblaadjes
Winter brood en deeg uitstekers, voor de dennenappels

How to:

– Warm de oven voor op 200 °C.
– Meng alle ingrediënten in een kom. Om de ingrediënten makkelijk tot een deeg te kunnen kneden is het belangrijk dat de boter op kamertemperatuur is.
– Deel het deeg in vier gelijke delen.
– Voeg aan elk deegdeel 4 gram (een half zakje) kleurpoeder toe. Kneed de poeder door het deeg tot het een egale kleur krijgt. Voor de herfstkoekjes heb ik de kleuren rood, oranje, groen en geel gebruikt. Je kunt de kleuren ook met elkaar mengen om nog meer kleurvariaties te maken. Het kleurverloop in de herfstkoekjes krijg je door 2 stukjes gekleurd deeg door elkaar te kneden en daar de blaadjes uit te steken.
– Bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Steek met uitstekers vormen uit het deeg. Doe dit op de beklede bakplaat om te voorkomen dat het deeg aan je werkblad blijft plakken.
– Bak de koekjes in 15 minuten gaar.

Koekjesdeeg kleuren

Sinterklaas koekjes

Maak Sinterklaas koekjes met het Sinterklaas Bento pakket. Laat een deegdeel ongekleurd voor de sint en zijn paard en kleur een deegdeel met cacao voor zwarte piet. Met het gekleurde deeg maak je een mijter en pietenmuts, een wortel voor het paard, de stoomboot en een mooi cadeautje.

Sinterklaas koekjes

 

2 thoughts on “Suikervrije herfst koekjes

  1. Binnenkort krijgen wij een klein jongetje erbij. Ons tweede kindje en wij willen onze dochter dat natuurlijk laten vieren op het kinderdagverblijf. Ik vind de traktaties met de hoeveelheid suiker niet verantwoord voor kleine kinderen. Met verjaardagen trakteren we fruit, maar voor de geboorte van een baby toch iets van koek of snoep en dan zo gezond mogelijk. Hebben jullie hier ideeën en / of vormen voor?
    Groetjes Lobke

    1. Leuk! En alvast gefeliciteerd!
      Je zou deze koekjes inderdaad kunnen bakken in leuke vormen. Kijk eens op de traktatie catagorie in de webshop of bij de (RVS-)uitstekers. Wellicht zit er iets bij dat jou aanspreekt. Alvast een mooie tijd gewenst samen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *