Wat is bento?

Maak jouw kieskeurige eter blij met vrolijk opgemaakte, gezonde maaltijden! Een bento is een gezonde maaltijd, mooi opgemaakt op een bord of in een bentobox. Een bentobox kenmerkt zich door de verschillende vakjes om voeding van elkaar te scheiden. Bento is van origine een eeuwenoud en populair Japans gebruik.

Het idee van bento is dat je een gezonde maaltijd aantrekkelijk maakt door er leuke figuurtjes van te maken of door bento accessoires te gebruiken die jouw kind aanspreken. Het eten houd je van elkaar gescheiden in een bentobox. Het is makkelijk en leuk om te doen. Voor je kind wordt proeven leuk en de zorg en liefde die jij in het bereiden van de maaltijd hebt gestopt wordt beloond met een lach én een gevulde buik!

Bento accessoiresIs jouw kind een kieskeurige eter?

Elke dag gezonde en gevarieerde maaltijden samenstellen kan best een uitdaging zijn. Want wat is nou gezond? Hoe kun je voldoende variëren? Wat heeft je kind zoal aan voedingsstoffen nodig? En hoe zorg je ervoor dat je kind al die gezonde dingen ook daadwerkelijk proeft en eet?

In onze dieetpraktijk passen we de bento-methode veelvuldig toe bij kinderen. De methode is bewezen succesvol. Met bento zorg je voor een positieve verandering in het eetpatroon van je kind. Kinderen eten beter én met plezier van speels opgemaakte bento maaltijden, met leuke bento accessoires. Door gezond eten aantrekkelijker te maken gaan zelfs de ‘lastige’ eters overstag. Met meer groentemomenten op een dag worden kinderen energieker, ze kunnen zich beter concentreren en ze zijn minder vaak ziek.

Bento in Japan

Bento is een eeuwenoud Japans gebruik. Een gezonde bento meenemen naar school of werk is daar heel gewoon. In Japan is het mooi opmaken van een gezonde lunch zelfs tot een kunst verheven. Voor sommige Japanse moeders is het een onderlinge competitie om de meest indrukwekkende lunch voor hun kind te maken. Het hoofdingrediënt van de traditionele Japanse bento is rijst, aangevuld met eiwit (vis, vlees, ei, tofu, etc), groente en eventueel fruit. Voor kinderen in Japan is de lunch een feestje. Het openen van de bento heeft iets magisch, ‘wat voor moois eet ik vandaag?’ Mooi eten smaakt kinderen het lekkerst. Wist je dat de gezondste kinderen ter wereld in Japan wonen?

Bento maaltijden

Het hoofdingrediënt van onze bento maaltijden is groente. We maken onze bentoboxen op met groente en fruit uit het seizoen en we variëren volop met granen en eiwitten. Bij het maken van een bento gebruiken we leuke bento accessoires voor een speelse opmaak. Zo gaan ook de kinderen overstag die normaal moeilijk of lastig eten. Groente, fruit en andere nieuwe dingen zien er aantrekkelijk en lekker uit. Met een bento zorg je voor dat belangrijke extra groentemoment op de dag, wordt variëren makkelijk en blijft alles vers en smaakvol. Een bento wordt op kamertemperatuur gegeten, dus opwarmen is niet nodig.

Bento maken veel werk?

Nederland is een broodland. We kiezen vooral voor gemak. Omdat velen van ons op zoek zijn naar een manier om de brood routine te doorbreken en meer groentemomenten op een dag te creëren, wint de bento aan populariteit. Is een bento maken dan veel werk? Toegegeven, het vraagt wat meer toewijding dan onze traditionele broodtrommel. Een boterham met pindakaas is zo gemaakt. Cherrytomaatjes, plakjes komkommer of worteltjes gaan ook makkelijk mee in de lunchbox. We denken niet snel aan salades, wraps of groentegerechten. Zeker niet als we toch al een vol schema of drukke werkweek hebben. Toch kiezen we in de eerste plaats altijd voor onze gezondheid en dat van onze kinderen. We willen gemak en gezondheid combineren. Bij De Bentofabriek vind je een groot assortiment bento accessoires en benodigdheden om een gezonde bento makkelijk zelf te maken. Op ons recepten blog inspireren we je met leuke ideeën, zo maak je straks met gemak je eigen bento en dat van je kind. Je zult zien dat de leuke bento spulletjes je kind motiveren om te proeven én te eten.

Kidsproof bento recepten

We geven je tal van leuke tips, ideeën en kidsproof bento recepten op ons Bento Blog. Meld je even aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je ze in je mailbox.

× WhatsApp Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday