Recepten – Zelf gezonde snoepjes maken

Gezonde snoepjes makenZelf gezonde snoepjes maken is makkelijk, gezond en leuk! 

Kinderen zijn dol op zoet en snoep en we willen ze natuurlijk ook best eens verwennen. Maar… het hoofdingrediënt van snoep is suiker, aangevuld met smaak, geur-en kleurstoffen en het bevat geen enkele voedingswaarde. Dat ongezonde snoep kunnen we dus best wat vaker vervangen door gezond snoep waar je zonder schuldgevoel van kunt smullen. We hebben een serie recepten uitgewerkt waarmee je makkelijk zelf lekkere snoepjes kunt maken. De snoepjes blijven goed buiten de koelkast, ze kunnen mee in de lunchbox én ze zijn gezond.

Waarom zelf snoepjes maken

De aantrekkingskracht van een snoepje zit meestal in de vorm en de kleur. Als je snoepjes maakt van fruit krijgen de figuurtjes de mooiste kleuren, ze zijn gezond, suikervrij en bovendien heel lekker. We hebben een groot assortiment mallen voor het maken van gezonde snoepjes, kies zelf je favoriete figuren en vormen. Vul de snoeppot met dino’s, legoblokjes, varkentjes, uiltjes, koekemannetjes, lettertjes of andere figuren die jij leuk vindt. Heeft jouw kind een voedselallergie en moet je opletten wat wel en niet kan? Als je zelf snoepjes maakt, weet je zeker dat het geen ingrediënten bevat die jouw kind niet verdraagt.

Gezonde snoepjes maken

Maak zelf makkelijk leuke, lekkere en gezonde snoepjes met onze recepten. De snoepjes kunnen zo mee in de lunchbox, ze behouden hun binding en ‘smelten’ niet. Ze zijn 5 dagen houdbaar in de koelkast, in een afgesloten bakje. Ingevroren zijn ze zelfs 3 maanden houdbaar, zo heb je altijd een voorraad gezonde lekkernijen.

Gezonde snoepjes bindmiddel

Je hebt een bindmiddel nodig om de snoepjes vorm en structuur te geven. Wij maken onze fruitsnoepjes met Agaranta. Met Agaranta kun je gelatine en agar agar vervangen. Waarom wij gelatine en agar agar vervangen? Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (voornamelijk huiden en botten van varkens en runderen) wordt gehaald. Eerder had gelatine het e-nummer E441 maar tegenwoordig wordt het verplicht als ‘gewoon’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is niet vegetarisch, het bindt minder sterk en je hebt er in verhouding meer van nodig. Ook agar agar heeft een minder sterke bindkracht, het is wel plantaardig en vegetarisch. Snoepjes gemaakt van agar agar zijn alleen houdbaar in de koelkast, buiten de koelkast zullen ze ‘smelten’.

Gezonde snoepjes bindmiddel Biovegan AgarantaAgaranta heeft een sterker bindende werking dan gelatine en agar agar. Agaranta is afkomstig van zeewier, gecombineerd met arrowroot. Arrowroot is hoogwaardig zetmeel uit de wortelstok van de tropische plant Pijlwortel. Arrowroot heeft dezelfde bindkracht als maïzena of aardappelzetmeel. Het is plantaardig, smaakloos en bevat geen vet waardoor het erg makkelijk verteerbaar is. De combinatie van deze twee ingrediënten leidt tot een gladde en stevige consistentie.

De verhouding van Agaranta en gelatine is als volgt: 6 gram Agaranta is gelijk aan 6 gelatineblaadjes.

Voedselveilige siliconen mallen

Al onze snack en snoepjes mallen zijn gemaakt van 100% foodgrade siliconen. Dit is een volledig voedselveilig en hypoallergeen materiaal, gemaakt uit silicium. Het is onschadelijk voor mens en milieu.

Recepten Gezonde snoepjevanille-poeder-biologischs

Met de hoeveelheden in onderstaande recepten vul je ongeveer 1 mal (met een inhoud van 100 ml.) Zoet de snoepjes naar smaak met honing of vanille. Gebruik bij voorkeur vanillepoeder- of extract van de natuurvoedingswinkel. Let er telkens op dat het mengsel goed stroperig is alvorens je de snoepjesvorm vult.

Agaranta, gelatine of agar agar
De verhouding van Agaranta en gelatine is als volgt: 6 gram Agaranta is gelijk aan 6 gelatineblaadjes.
Deze recepten zijn allemaal gemaakt op basis van Agaranta, bij gebruik van een agar agar of gelatine zal de binding en houdbaarheid anders zijn. Je kunt hier zelf mee experimenteren.

Benodigdheden:
– Staafmixer
Snoepjesvorm

Aardbei-druiven snoepjes
Ingrediënten:
– 50 gram druiven
– 50 gram aardbeien
– 1/2 tl. vanillepoeder
– 1 zakje van 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de druiven en zeef de velletjes uit het sap.
– Pureer de aardbeien en meng met de druivensap.
– Roer de Agaranta en vanille door het mengsel.
– Breng het mengsel al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.
– Laat minimaal een uur opstijven op kamertemperatuur of laat het minimaal een half uur opstijven in de koelkast.

Aardbei-banaan snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram aardbeien
– 100 gram banaan
– 2 el citroensap
– 1 zakje van 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de aardbeien en de banaan samen.
– Roer de Agaranta en het citroensap door het mengsel.
– Breng het mengsel al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing of 1 tl. vanille aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Ananas snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram ananas
– 1 zakje van 6 gram Agaranta
– Optioneel: 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt

Bereiding:
– Pureer de ananas en roer de Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing of 1 tl. vanille aan toe te voegen.
– Roer eventueel de yoghurt door het mengsel.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Ananas-banaan snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram ananas
– 100 gram banaan
– 2 el citroensap
– 1 zakje van 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de ananas en de banaan samen.
– Roer de citroensap en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing of 1 tl. vanille aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Ananas-kokos snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram ananas
– 25 gram fijne kokosrasp
– 1 zakje van 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de ananas en roer de Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Roer de kokosrasp door het mengsel.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Banaan snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram banaan
– 2 el. citroensap
– 1 zakje van 6 gram Agaranta
– Optioneel: 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt

Bereiding:
– Pureer de banaan en roer de citroensap en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat vervolgens 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Roer eventueel de yoghurt door het mengsel.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Banaan-cacao snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram banaan
– 2 el. cacao
– 1 zakje van 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de banaan en roer de cacaopoeder en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat vervolgens 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Druiven snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram druiven
– 2 tl (4 gram) Agaranta

Bereiding:
– Pureer de druiven en zeef de velletjes uit het sap.
– Roer de Agaranta door het sap.
– Breng het mengsel al roerend aan de kook in een pan en laat vervolgens 5 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.
– Laat minimaal een uur opstijven op kamertemperatuur of laat het minimaal een half uur opstijven in de koelkast.

Fruitige yoghurtsnoepjes
(tip: wil jij zuivelvrije snoepjes, kies dan voor kokos-of sojayoghurt)
Ingrediënten:
– 200 gram gepureerde aardbeien of frambozen (zeef de pitjes uit de frambozenpuree)
– 1 tl vanillepoeder of 2 tl vanille-extract
– 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt
– 1 zakje van 6 gram Agaranta

Gezonde fruitsnoepjes
Bereiding:

– Pureer de aardbeien en roer de Agaranta en vanille er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 1 minuut koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt door het mengsel.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.
– Laat volledig afkoelen voordat je de snoepjes uit de vorm haalt.

Tip: varieer de kleur van licht tot donkerroze door minder of meer (kokos)yoghurt toe te voegen. Voeg minimaal 25 ml. tot maximaal 50 ml. toe.

Mango snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram mango
– 1 tl. vanillepoeder
– 1 zakje van 6 gram Agaranta
– Optioneel: 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt

Bereiding:
– Pureer de mango.
– Roer de Agaranta en vanille er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat vervolgens 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Roer eventueel de yoghurt door het mengsel.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Meloen-sinaasappel snoepjes
Ingrediënten:
– 150 gram meloen
– sap van een halve sinaasappel
– 1/2 tl. vanille
1 zakje van 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de meloen.
– Roer de sinaasappelsap, vanille en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.

Peer snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram peer
– 80 ml. water
– 10 ml. citroensap
– 1 zakje van 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de peer samen met de citroensap.
– Voeg het water toe en roer de Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.
– Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Recepten noten snoepjes

Dadel-noten snoepjesBento Dino
Ingrediënten:
– 50 gram amandelen
– 40 gram gedroogde dadels
– 1 el. notenpasta
– ½ el. cacaopoeder

Bereiding:
– Snijd de gedroogde dadels in stukjes en laat 10 minuten wellen in gekookt water.
– Giet de dadels af.
– Mix de ingrediënten in de keukenmachine tot een plakkerig deeg.
– Doe het deeg in de vormpjes en druk het licht aan.
– Laat minimaal twee uur opstijven in de koelkast.

Mango-cashew snoepjes
Ingrediënten:
– 35 gram gedroogde mango
– 35 gram cashewnoten
– 35 gram geraspte kokos

Bereiding:
– Laat de gedroogde mango 10 minuten wellen in gekookt water.
– Giet de mango af.
– Mix de ingrediënten in de keukenmachine tot een plakkerig deeg.
– Doe het deeg in de vormpjes en druk het licht aan.
– Laat minimaal twee uur opstijven in de koelkast.

Heb jij ook een beproefd snoepjesrecept?
Laat je reactie achter, we vullen ons blog graag aan met nog meer lekkere, gezonde recepten.
———–

Gezonde kindervoeding

Dit blog is een samenwerking van Natuurvoedingsadviseurs:
Sabine van Workum (De Bentofabriek) en Ellis Verduijn (ELLS Kitchen Stories).

Word lid van de groep ‘Bento ideeën en Yumbox Lunches’ en ontdek hoe jij jouw kind gezonde eetgewoonten leert met bento. Proeven wordt leuk en eten een feest! Stel hier al je vragen over kindervoeding-en dieet. Sabine en Ellis ondersteunen en adviseren in elk voedingsvraagstuk.

Als groepslid ontvang je direct korting op je bestelling. Bovendien ben je altijd als eerste op de hoogte van leuke recepten en nieuwe producten.

Facebook groep

Voedingsconsult

Wil je aan de slag met een passend dieet, advies over intoleranties/allergieën of heb je een specifieke vraag? Schrijf je in voor een voedingsadvies op maat bij ELLS Kitchen Stories. Lees meer over de mogelijkheden en tarieven.

6 thoughts on “Recepten – Zelf gezonde snoepjes maken

  1. Wat de kinderen hier heerlijk vinden zijn chocoladesnoepjes. Ik maak ze inmiddels meer op gevoel dan recept maar het komt hierop neer: 6 eetlepels kokosolie au bainmarie laten smelten. Dan 1 theelepel agaragar en 1 tl arrowrootpoeder toevoegen en ongeveer 2 minuten zo blijven roeren.
    Dan van het fornuis pakken en 1,5 eetlepel pure cacaopoeder toevoegen en goed doorroeren. Ik voeg er meestal 4 druppels stevia chocolade druppels aan toe maar je kunt natuurlijk ook ander zoetmiddel gebruiken. Daarna eventueel rozijntjes of stukjes noot etc doorroeren en vormpjes vullen. Niet schrikken of bang zijn dat het mis gaat als het nu nog nauwelijks dikker dan water is!
    Ik zet ze vervolgens een paar uur in de koelkast of een uur in de vriezer. Tenzij het echt warm weer is is het daarna bij kamertemperatuur te bewaren (in theorie, hier gaat het echt snel op).
    De structuur is als chocolade maar smelt op je tong.

    1. Hoi Silke, kijk eens bij de natuurvoedingswinkel. Er zijn verschillende soorten te koop, zoals: amandelpasta, cashewpasta, tahin (sesampasta), etc. Of een combinatie van een aantal noten met pinda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *