Recepten – Zelf gezonde snoepjes maken

81770

Zelf gezonde snoepjes maken is makkelijk, gezond en leuk!

Kinderen zijn dol op zoet en snoep en we willen ze natuurlijk ook best eens verwennen. Maar… het hoofdingrediënt van snoep is suiker, aangevuld met smaak, geur-en kleurstoffen en het bevat geen enkele voedingswaarde. Dat ongezonde snoep kunnen we dus best wat vaker vervangen door gezond snoep waar je zonder schuldgevoel van kunt smullen. We hebben een serie recepten uitgewerkt waarmee je makkelijk zelf lekkere snoepjes kunt maken. De snoepjes blijven goed buiten de koelkast, ze kunnen mee in de lunchbox én ze zijn gezond.

Waarom zelf snoepjes maken

De aantrekkingskracht van een snoepje zit meestal in de vorm en de kleur. Als je snoepjes maakt van fruit krijgen de figuurtjes de mooiste kleuren, ze zijn gezond, suikervrij en bovendien heel lekker. We hebben een groot assortiment mallen voor het maken van gezonde snoepjes, kies zelf je favoriete figuren en vormen. Vul de snoeppot met dino’s, legoblokjes, varkentjes, uiltjes, koekemannetjes, lettertjes of andere figuren die jij leuk vindt. Heeft jouw kind een voedselallergie en moet je opletten wat wel en niet kan? Als je zelf snoepjes maakt, weet je zeker dat het geen ingrediënten bevat die jouw kind niet verdraagt.

Gezonde snoepjes makenGezonde snoepjes maken

Maak zelf makkelijk leuke, lekkere en gezonde snoepjes met onze recepten. De snoepjes kunnen zo mee in de lunchbox, ze behouden hun binding en ‘smelten’ niet. Ze zijn 5 dagen houdbaar in de koelkast, in een afgesloten bakje. Ingevroren zijn ze zelfs 3 maanden houdbaar, zo heb je altijd een voorraad gezonde lekkernijen.

Gezonde snoepjes bindmiddel

Je hebt een bindmiddel nodig om de snoepjes vorm en structuur te geven. Wij maken onze fruitsnoepjes met Agaranta. Met Agaranta kun je gelatine en agar agar vervangen. Waarom wij gelatine en agar agar vervangen? Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (voornamelijk huiden en botten van varkens en runderen) wordt gehaald. Eerder had gelatine het e-nummer E441 maar tegenwoordig wordt het verplicht als ‘gewoon’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is niet vegetarisch, het bindt minder sterk en je hebt er in verhouding meer van nodig. Ook agar agar heeft een minder sterke bindkracht, het is wel plantaardig en vegetarisch. Snoepjes gemaakt van agar agar zijn alleen houdbaar in de koelkast, buiten de koelkast zullen ze ‘smelten’.

Gezonde snoepjes bindmiddel Biovegan AgarantaAgaranta heeft een sterker bindende werking dan gelatine en agar agar. Agaranta is afkomstig van zeewier, gecombineerd met arrowroot. Arrowroot is hoogwaardig zetmeel uit de wortelstok van de tropische plant Pijlwortel. Arrowroot heeft dezelfde bindkracht als maïzena of aardappelzetmeel. Het is plantaardig, smaakloos en bevat geen vet waardoor het erg makkelijk verteerbaar is. De combinatie van deze twee ingrediënten leidt tot een gladde en stevige consistentie.

De verhouding van Agaranta en gelatine is als volgt: 6 gram Agaranta is gelijk aan 6 gelatineblaadjes.

Voedselveilige siliconen mallen

Al onze snack en snoepjes mallen zijn gemaakt van 100% foodgrade siliconen. Dit is een volledig voedselveilig en hypoallergeen materiaal, gemaakt uit silicium. Het is onschadelijk voor mens en milieu.

Recepten Gezonde snoepjes

Met de hoeveelheden in onderstaande recepten vul je ongeveer 1 mal (met een inhoud van 100 ml.) Zoet de snoepjes naar smaak met honing of vanille. Gebruik bij voorkeur vanillepoeder- of extract van de natuurvoedingswinkel. Let er telkens op dat het mengsel goed stroperig is alvorens je de snoepjesvorm vult.

Agaranta, gelatine of agar agar
De verhouding van Agaranta en gelatine is als volgt: 6 gram Agaranta is gelijk aan 6 gelatineblaadjes.
Deze recepten zijn allemaal gemaakt op basis van Agaranta, bij gebruik van een agar agar of gelatine zal de binding en houdbaarheid anders zijn. Je kunt hier zelf mee experimenteren.

Benodigdheden:
– Staafmixer
Snoepjesvorm

Aardbei-druiven snoepjes
Ingrediënten:
– 50 gram druiven
– 50 gram aardbeien
– 1/2 tl. vanillepoeder
– 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de druiven en zeef de velletjes uit het sap.
– Pureer de aardbeien en meng met de druivensap.
– Roer de Agaranta en vanille door het mengsel.
– Breng het mengsel al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.
– Laat minimaal een uur opstijven op kamertemperatuur of laat het minimaal een half uur opstijven in de koelkast.

Aardbei-banaan snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram aardbeien
– 100 gram banaan
– 2 el citroensap
– 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de aardbeien en de banaan samen.
– Roer de Agaranta en het citroensap door het mengsel.
– Breng het mengsel al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing of 1 tl. vanille aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Ananas snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram ananas
– 6 gram Agaranta
– Optioneel: 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt

Bereiding:
– Pureer de ananas en roer de Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing of 1 tl. vanille aan toe te voegen.
– Roer eventueel de yoghurt door het mengsel.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Ananas-banaan snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram ananas
– 100 gram banaan
– 2 el citroensap
– 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de ananas en de banaan samen.
– Roer de citroensap en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing of 1 tl. vanille aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Ananas-kokos snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram ananas
– 25 gram fijne kokosrasp
– 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de ananas en roer de Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Roer de kokosrasp door het mengsel.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Banaan snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram banaan
– 2 el. citroensap
– 6 gram Agaranta
– Optioneel: 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt

Bereiding:
– Pureer de banaan en roer de citroensap en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat vervolgens 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Roer eventueel de yoghurt door het mengsel.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Banaan-cacao snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram banaan
– 2 el. cacao
– 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de banaan en roer de cacaopoeder en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat vervolgens 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Druiven snoepjes
Ingrediënten:
– 200 gram druiven
– 2 tl (4 gram) Agaranta

Bereiding:
– Pureer de druiven en zeef de velletjes uit het sap.
– Roer de Agaranta door het sap.
– Breng het mengsel al roerend aan de kook in een pan en laat vervolgens 5 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.
– Laat minimaal een uur opstijven op kamertemperatuur of laat het minimaal een half uur opstijven in de koelkast.

Fruitige yoghurtsnoepjes
(tip: wil jij zuivelvrije snoepjes, kies dan voor kokos-of sojayoghurt)
Ingrediënten:
– 200 gram gepureerde aardbeien of frambozen (zeef de pitjes uit de frambozenpuree)
– 1 tl vanillepoeder of 2 tl vanille-extract
– 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt
– 6 gram Agaranta

Gezonde fruitsnoepjes
Bereiding:

– Pureer de aardbeien en roer de Agaranta en vanille er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 1 minuut koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt door het mengsel.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.
– Laat volledig afkoelen voordat je de snoepjes uit de vorm haalt.

Tip: varieer de kleur van licht tot donkerroze door minder of meer (kokos)yoghurt toe te voegen. Voeg minimaal 25 ml. tot maximaal 50 ml. toe.

Pokemon snoepjesMango snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram mango
– 1 tl. vanillepoeder
– 6 gram Agaranta
– Optioneel: 25 ml. volle yoghurt óf kokosyoghurt

Bereiding:
– Pureer de mango.
– Roer de Agaranta en vanille er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat vervolgens 1 tot 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur tot het een stroperig mengsel wordt.
– Haal de pan van het vuur.
– Roer eventueel de yoghurt door het mengsel.
* Proef of je het zoet genoeg vindt, maak het eventueel zoeter door er 1 tot 2 tl. honing aan toe te voegen.
– Vul de snoepjesmal direct want het mengsel stolt snel.

Meloen-sinaasappel snoepjes
Ingrediënten:
– 150 gram meloen
– sap van een halve sinaasappel
– 1/2 tl. vanille
6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de meloen.
– Roer de sinaasappelsap, vanille en Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.

Peer snoepjes
Ingrediënten:
– 100 gram peer
– 80 ml. water
– 10 ml. citroensap
– 6 gram Agaranta

Bereiding:
– Pureer de peer samen met de citroensap.
– Voeg het water toe en roer de Agaranta er doorheen.
– Breng de puree al roerend aan de kook in een pan en blijf goed roeren totdat de Agaranta helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan.
– Laat 2 minuten koken (blijven roeren) op laag vuur.
– Haal de pan van het vuur en vul de snoepjesmal met het mengsel.
– Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Recepten noten snoepjes

Dadel-noten snoepjesBento Dino
Ingrediënten:
– 50 gram amandelen
– 40 gram gedroogde dadels
– 1 el. notenpasta
– ½ el. cacaopoeder

Bereiding:
– Snijd de gedroogde dadels in stukjes en laat 10 minuten wellen in gekookt water.
– Giet de dadels af.
– Mix de ingrediënten in de keukenmachine tot een plakkerig deeg.
– Doe het deeg in de vormpjes en druk het licht aan.
– Laat minimaal twee uur opstijven in de koelkast.

Mango-cashew snoepjes
Ingrediënten:
– 35 gram gedroogde mango
– 35 gram cashewnoten
– 35 gram geraspte kokos

Bereiding:
– Laat de gedroogde mango 10 minuten wellen in gekookt water.
– Giet de mango af.
– Mix de ingrediënten in de keukenmachine tot een plakkerig deeg.
– Doe het deeg in de vormpjes en druk het licht aan.
– Laat minimaal twee uur opstijven in de koelkast.

Recept mini-muffins

Je kunt de snoepjesvormen ook gebruiken om er mini-muffins in te bakken.
Maak een fijn beslag en bak de vormpjes in de oven of Airfyer.
Bento tip: de snoepjesvormen passen ook in de Airfryer, maak gezonde mini-muffins in een handomdraai!
(De afmetingen van de Silikomart snoepjesvormen zijn: 21 x 11 cm. en de Scrapcooking snoepjesvormen 21 x 15 cm. Meet de maat van het mandje van jouw Airfryer om te kijken of dit past.)

Chia-kokos minimuffins
(voor het vullen van 2 mallen)
Ingrediënten:
– 15 gram kokosrasp
– 15 gram havermout
– 1 banaan
– 2 eieren
– 1 el. chiazaad
– 1 tl. (wijnsteenzuur-) bakpoeder

Bereiding:
– Mix alle ingrediënten, behalve het chiazaad, met een staafmixer tot een fijn beslag.
– Roer het chiazaad door het beslag.
– Giet of lepel het beslag in de vormpjes.
– Bak af in de Airfryer: 6-7 minuten op 160 graden. Of:
– Bak af in de oven: 12-15 minuten op 180 graden.

Tip: door het chiazaad na het mixen aan het beslag toe te voegen krijgen de muffins een lekkere crunchy bite.

Mini muffins

 

Heb jij ook een beproefd snoepjesrecept?
Laat je reactie achter, we vullen ons blog graag aan met nog meer lekkere, gezonde recepten.

 

 

25 reacties. Reactie plaatsen

  • Wat de kinderen hier heerlijk vinden zijn chocoladesnoepjes. Ik maak ze inmiddels meer op gevoel dan recept maar het komt hierop neer: 6 eetlepels kokosolie au bainmarie laten smelten. Dan 1 theelepel agaragar en 1 tl arrowrootpoeder toevoegen en ongeveer 2 minuten zo blijven roeren.
    Dan van het fornuis pakken en 1,5 eetlepel pure cacaopoeder toevoegen en goed doorroeren. Ik voeg er meestal 4 druppels stevia chocolade druppels aan toe maar je kunt natuurlijk ook ander zoetmiddel gebruiken. Daarna eventueel rozijntjes of stukjes noot etc doorroeren en vormpjes vullen. Niet schrikken of bang zijn dat het mis gaat als het nu nog nauwelijks dikker dan water is!
    Ik zet ze vervolgens een paar uur in de koelkast of een uur in de vriezer. Tenzij het echt warm weer is is het daarna bij kamertemperatuur te bewaren (in theorie, hier gaat het echt snel op).
    De structuur is als chocolade maar smelt op je tong.

    Beantwoorden
  • Danielle
    7 mei 2017 21:13

    Waar kun je araganta kopen?

    Beantwoorden
  • bij de notensnoepjes zie ik 1 el notenpasta…..
    waar kan ik dat halen/ bestellen in gezonde vorm?

    Beantwoorden
    • Bentofabriek
      7 juni 2017 14:41

      Hoi Silke, kijk eens bij de natuurvoedingswinkel. Er zijn verschillende soorten te koop, zoals: amandelpasta, cashewpasta, tahin (sesampasta), etc. Of een combinatie van een aantal noten met pinda.

      Beantwoorden
    • Je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken door de noten van je smaak fijn te malen in je keukenmachine. Net zo lang blijven blenden tot je een pasta krijgt. Let op, dit kan wel 10 minuten duren dus zorg dat je keukenmachine dat aankan. Anders tussendoor even uitzetten en af laten koelen en dan weer verder malen. Succes!

      Beantwoorden
  • Marjolein
    25 juni 2017 15:23

    Dit is geweldig!!! Ik was eigenlijk op zoek naar groente vorm uitstekertjes. En toevallig kom ik hier deze snoepjes recepten tegen! Ik ben al meer dan een jaar aan het detoxen en fruit is heerlijk, er is van alles te vervangen, maar snoepjes mis ik wel! Dus dit is fantastisch!!! Heeeeeel eeg bedankt!!

    Beantwoorden
  • De mallen werken super, de kinderen vinden het leuk zelf snoepjes te maken en ze zijn heerlijk maar wat nou als we ze niet meteen op willen eten maar bewaren? Bewaar ik ze in de koelkast of kan het ook gewoon in een snoeppot buiten de koelkast? En hoe lang zijn de snoepjes dan ongeveer houdbaar?

    Beantwoorden
    • Bentofabriek
      13 juli 2017 23:54

      Leuk om te horen Juffie Uil!
      Je kunt de snoepjes 5 dagen bewaren, in een afgesloten bakje in de koelkast.

      Beantwoorden
  • Gisteren een nieuw receptje geprobeerd. Wilde perzik! De kinderen vonden het super lekker.

    -250gr wilde perzik pureren
    1 zakje agaranta toevoegen (6gr)
    1 eetlepel citroensap toevoegen
    Aan de kook brengen en 2,5 min zachtjes laten koken
    Van het vuur af en 25 ml yoghurt erdoor roeren.
    Meteen de mal vullen (zo’n 12 vormpjes)
    Ruim 30 min in koelkast op laten stijven.

    Tot nu toe vonden de kids deze met wilde perzik het aller lekkerste. We hadden al de varianten van de banaan, aardbei/banaan geprobeerd en die vonden ze ook lekker. De druiven en de banaan/cacao viel niet in de smaak.

    Beantwoorden
  • Volgende week ga ik wat van de bovenstaande recepten uitproberen. Ik ben alvast benieuwd of de snoepjes ook doorzichtig worden?
    Want ik ga voor de kinderboekenweek griezelsnoepjes maken met eetbare insecten erin..

    Beantwoorden
    • Hoi Katinka, dat klinkt alvast heel griezelig!
      De snoepjes worden niet doorzichtig maar misschien lukt het jou om een variant te maken die dat wel wordt… wij zijn alvast benieuwd naar jouw resultaat 🙂

      Beantwoorden
  • babiche.gielen
    1 oktober 2017 11:14

    Hallo,
    Gisteren druivensnoepjes en framboos/aardbei snoepjes gemaakt. Heerlijk!

    Iemand al geprobeerd met kiwi? Zoon is er zot van!
    Dank je!

    Beantwoorden
  • Hallo,

    Ik wou eens vragen hoeveel snoepjes je ongeveer krijgt uit zo een recept? Ik ga morgen ook eens proberen (banaan of banaan cacao) maar weet niet of ik genoeg vormpjes heb 😉

    Groetjes

    Beantwoorden
    • De Bentofabriek
      19 oktober 2017 10:41

      1 recept is bedoeld voor 1 snoepjesvorm, ze hebben veelal een vergelijkbare inhoud. Je gebruikt wat meer in dezelfde verhouding voor de grotere vormen.

      Beantwoorden
  • Hehoi, ik heb zojuist die met mango gemaakt. Is 1 zakje agaranta niet heel veel op 100gram mango? Ik heb zelf vorige week snoepjes gemaakt met 250gram fruit en 5 gram agaragar. Uiteraard heb je dan veel meer snoepjes.
    Kun je ook meer gram fruit gebruiken op 1 zakje? Of wordt het dan niet stevig genoeg?

    Beantwoorden
    • Bentofabriek
      19 oktober 2017 10:43

      We hebben de verhoudingen precies afgemeten. Als je de snoepjes ook goed wilt kunnen houden buiten de koelkast hebben ze een goede bindkracht nodig. Anders zullen ze ‘smelten’. Uiteraard kun je wat experimenteren maar wijk niet teveel af van de aangegeven verhouding.

      Beantwoorden
  • Ik krijg vaak een te dikke massa als ik het fruit met de agaranta gekookt heb. Hierdoor kan ik het niet goed in de vormpjes gieten. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?

    Beantwoorden
  • Kunnen de snoepjes ook met diepvries fruit gemaakt worden ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

× WhatsApp Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday